Uppdaterad: Elite tog extra för ledarhunden

I natt har jag och ledarhunden Zico bott tillsammans med en kompis på Elite stadshotellet i Eskilstuna efter att vi varit på en väldigt trevlig ölprovning. När jag bokade hotellet ringde jag först till dem för att kolla hur jag borde boka det för att de skulle veta att min ledarhund är med. I fall de ville placera oss i något speciellt rum eller så. Jag fick informationen att det bara var att ange det i kommentarsfältet på bokningen på webben att ledarhunden är med. Inget konstigt alltså utan jag bokade rummet online och det var inte heller några problem när vi checkade in.

Jag har bott på det här Elitehotellet förut utan problem och jag gillar det skarpt. Bra rum, trevlig personal och en jättebra frukostbuffé. Helt klart ett bra hotell alltså. Vi har tidigare bott på grannhotellet men övergått mer åt att bo på Elite då de har bättre frukost. Det här var dock första gången som Zico var med.

När jag kollade på vad vi betalat för har hotellet valt att lägga på en avgift på 200 kronor extra för att ledarhunden är med. Jag frågade personalen om detta och de hävdar då att detta är Elites policy och att det inte spelar någon roll om det är en sällskapshund eller ett hjälpmedel, extraavgiften ska betalas oavsett.  Jag kan förstå att man vill ta ut en extra avgift för den som har med sig ett husdjur på hotellet. Men att göra det för oss som använder ledarhund tycker jag inte är okej. Det är liksom samma sak som om hotellet skulle ta ut en extra avgift för den som använder en rullstol till exempel.

PErsonalen på hotellet kunde inte ta bort avgiften så nu ska jag först kontakta hotellets chef och därefter om det inte hjälper får jag vända mig till Elite centralt för att få rätsida på detta.Jag hoppas i alla fall inte behöva gå så långt som att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Jag har haft ledarhund sedan 2004 och har bott mycket med ledarhund på hotell i Sverige. Det här är första gången någonsin som ett hotell i Sverige vill kräva mig på en extra avgift. Jag bor mest host BestWestern och Scandic och där har det här aldrig någonsin varit ett problem. Jag har även bott på andra Elitehotell där de också förstått att det inte är okej att ta extra betalt för ledarhundsförare.

Jag hoppas verkligen att hotellet tar sitt förnuft till fånga, för det här drar verkligen ner betyget på ett annars väldigt trevligt hotell.

Uppdatering 2018-05-13
Elite Stadshotellet Eskilstuna har nu svarat på mitt mail.

Hejsan,
Tack för att du hör av dig, så trevligt att du uppskattade servicen från våra duktiga medarbetare och tyckte om vårt hotell.
Självklart så bor ledarhunden fritt hos oss. Jag ber verkligen om ursäkt att du blev debiterad för det, våra rutiner är att ledarhundar inte debiteras extra.
Under helger har vi ofta hjälp av extrapersonal och här har vi brustit i vår information till dem och det tar jag på mig.
Jag ska se till att vi krediterar den summan.
Återigen är ber jag om ursäkt och är tacksam att du hörde av dig.

Med vänlig hälsning,
Annica Åkerblad
Hotelldirektör

Slutet gott allting gott således.

Om Joche

Joche, eller Joachim som han egentligen heter, är initiativtagare till Livet med ledarhund. Han är drygt 40 och bor i Stockholm. Han har bloggat sedan 90-talet och haft ledarhund sedan 2004. Olika omständigheter har gjort att han redan är uppe i sin fjärde hund, en svart labrador som heter Zico.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*