En helg på Almåsa

I helgen har vi varit på en kurs för egenföretagare ute på Almåsa konferens, söder om Stockholm. Ledarhunden var med och han har fått nua av många långa och sköna lösrastningar.

Det har fungerat bra men det märks att ledarhunden börjar bli mer trygg nu. Han tar ut svängarna lite mer när han är lös och håller sig lite längre i från mig. Men han har kommit fint på alla inkallningar utan några tveksamheter. Däremot lyssnar han lite dåligt när han ser andra hundar. Han springer inte direkt fram, men man får säga åt honom flera gånger att faktiskt komma tillbaka igen.

Vi får ta och jobba lite mer med just det. Men i övrigt funkar det som sagt bra. Kanske är det fortfarande lite smekmånad fortfarande, men känslan är ändå väldigt bra.

Det är såna här inlägg jag kommer vilja gå tillbaka till och läsa de gånger det inte gått riktigt bra och ledarhunden för tillfälligt blivit billig.

Om Joche

Joche, eller Joachim som han egentligen heter, är initiativtagare till Livet med ledarhund. Han är drygt 40 och bor i Stockholm. Han har bloggat sedan 90-talet och haft ledarhund sedan 2004. Olika omständigheter har gjort att han redan är uppe i sin fjärde hund, en svart labrador som heter Zico.

2 Replies to “En helg på Almåsa”

  1. Ett bra sätt för att få Zico eller hundar generellt att hålla sig närmare när de är lösa är att:
    Innan ”hopp och lek” klappa hunden utefter sidorna och stryka med handen över mungiporna och på det sättet ”koppla” på flockfunktionen. Efter en kort stund kalla in och göra om proceduren samtigt som du låter go och gullig. Det upprepas ofta under friheten för hunden. De flesta funktioner har en sluthandlig och på flockfunktionen är kontakt slutet.
    Hunden styrs ju av motivation då ska lusten att vara nära och komma in stor. En godbit som förstärning efter gullet ökar lusten att komma ännu mer. Du kan prova. Man måste hela tiden jobba med inkallning i de flesta fall.

    • Hej!
      Absolut, och det är ju så jag gör också. Fotförflyttningar, kontakt och så i väg och sen tillbaka för mer kontakt. Och jag tycker inte vi har ett problem, han har aldrig falerat på en inkallning hittills, han kommer som ett skott även om han håller sig lite längre bort. Det handlar mer om att jag ska släppa kontrollen och lita på att han faktiskt kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*